نورپردازی ساختمان مسکونی
نورپردازی نمای ساختمان علاوه بر زیباتر شدن آن، باعث روشن شدن و جذابیت هر چه بیشتر نمای کوچه، خیابان و شهر میگردد.
ساختمان ها نقش پر اهمیتی در ایجاد و شکل گیری حال و هوای شهر دارند.
بعضی از ساختمان ها در اثر گذشت زمان به نمادی از شهر تبدیل میشوند.
نورپردازی زمانی موفقیت آمیز است که ظاهر زیبای ساختمان را به نمایش بگذارد و نقش آن را در منظر و فضای شهر احیا نماید.
نورپردازی جذابیت ساختمان را بالا میبرد و منجر میشود ساختمان و جزییات آن دقیق تر دیده شود.در اصل شکل معماری بنا تاثیری زیاد در انتخاب شیوه نورپردازی ساختمان خواهد داشت.
از آن جا که در شب به دلیل نبود نور کافی نمی توان مصالح و نمای ساختمان را به خوبی دید و آن ها را با هم مقایسه کرد به همین دلیل نورپردازی نمای خارجی ساختمان میتواند یکی از عوامل مهم جلب نظرافراد به ساختمان باشد.
ساختمان ها عناصر مهمی در شهر هستند و نمای آن ها میتواند زیبایی خاصی به شهر ببخشد. نورپردازی ساختمان مسکونی هم برای بهتر دیده شدن آن حائز اهمیت است در ادامه مطالب با ما همراه شوید.
سوالاتی که طراحان و مهندسین معماری ساختمان باید به آن پاسخ دهند چیست؟
یک طراح موفق باید بداند که نوع معماری بنای ساختمان از چست؟
2-از چه نوع مواد، مصالح، تجهیزاتی برای ساخت نما ساختمان استفاده شده است؟
3_برای نورپردازی نمای ساختمان مسکونی از چه نوع مدل نور با چه رنگی باید استفاده کرد؟
4_از چه افرادی با تجربه و متخصص برای نصب چراغ و تجهیزات نورپردازی باید استفاده نمود؟
5_چه چیزی را روشن کنیم، زیرا در بیشتر موارد نیازی به نورپردازی کل نما نیست و تنها روشن کردن بعضی از قسمت های نما برای جلوه دادن ساختمان و جذب مشتری کافی است.
6_چه زمانی سیستم های نورپردازی روشن شود و آسان ترین روش برای صرفه جویی در مصرف برق و انرژی کدام است؟
اصول نورپردازی نمای ساختمان مسکونی
آلودگی و تابش نور
یکی از موارد بسیار مهم در زمان نصب تجهیزات روشنایی، نصب اصولی و صحیح منبع نوری میباشد.نوری که از چراغ یا تجهیزات نوری به بیرون میتابد نباید هدر رود. باید برای کاربران عمومی ،ساکنان، گیاهان، جانوران اطراف آن مزاحمتی ایجاد نکند و حهت تابش آن بر طبق اصول منظم و دقیقی باشد. زاویه نور و نصب اشتباه آن مشکلات زیادی به همراه میاورد.
تعمیر، نگهداری، تعویض در نورپردازی نما
بر طبق یک برنامه ریزی اصولی و دقیق لامپ ها، تجهیزات نوری باید به طور دقیق هر بار تمیز نگه داشته شوند و اگر لازم است تا درباره آن ها تعوضی صورت گیرد، حتما در اسرع وقت توسط نیروی کارگر ماهر با طناب انجام شود.
استفاده از طناب به جای داربست گزینه مهمی در انجام کلیه خدمات ساختمانی با کیفیت، امنیت بالا، زمان و سرعت قابل ملاحظه و از همه مهم تر به نوعی صرفه جویی اقتصادی در بخش هزینه ها صورت خواهد گرفت .
درضمن تجهیزات و لوازم نوری که در نمای ساختمان مسکونی مورد استفاده قرار میگیرد باید جنس مقاوم، سخت و مرغوبی داشته باشد و اگر زمانی خراب شدند، بلافاصله توسط نیروی متخصص باز شده و جایگزینی برای آن ها قرار داده شود.
هماهنگی با شخصیت ساختمان مسکونی
عملیات نورپردازی در ساختمان مسکونی و اجری باید بیانگر نوع فعالیت و محیطی باشد که افراد در آن زندگی و یا مشغول فعالیت هستند باشد. به طوری که حس امنیت، آرامش، صمیمت، عزت را برای ساکنان داخل ساختمان به وجود آورد.
طریقه نصب سیستم نورپردازی در نمای ساختمان های مختلف متفاوت است و طراح معمار میداند که بر فرض مثال طریقه نصب سیستم نورپردازی ساختمان مذهبی مانند مسجد باید طوری بر طبق اصول باشد که نمایانگر نوع فعالیت افراد را در درون ساختمان نشان دهد.
اگر دقت کنید نمای ساختمان مساجد بیشتر با نورها و چراغ سبز است.
که به نوعی حس امنیت، آرامش به همراه فضایی معنوی را برای افراد به وجود میاورد.
بنابراین سیستم های چراغانی و نورانی ساختمان ها باید مطابق با نوع فعالیتی باشد که ساکنین داخل ساختمان انجام میدهند.
معایب نورپردازی نما
نورپردازی نما، دارای مزایای زیادی مانند تقویت احساس تعلق، ایمنی برای ساکنان درون ساختمان دارد.
اما در صورت عدم وجود قوانین روشنایی، میتواند تهدیدی جدی برای منظره شهر و طبیعت شود.
نورپردازی از داخل و خارج ساختمان به چه شکلی میباشد؟
در روش نورپردازی از داخل و خارج که جذابترین روش برای ساختمان های مسکونی است، از عناصر موجود در نمای خارجی ساختمان استفاده میشود (پنجره ،نرده بالکن و ..)برای اتصال چراغ ها ،فیبرنوری، لامپ های نئونی استفاده میشود تا طول و حجم ساختمان جلوه و اندازه بیشتری پیدا کند.
شیوه کار به این صورت است که چراغ های مد نظر در زیر طاقی پنجره و سایر خطوط عمودی و افقی ساختمان نصب میشوند و نورپردازی نما را انجام می دهند. این روش نورپردازی نما، ساختمان را چشمگیر و جذاب جلوه میدهد و به زیبایی بیشتر آن کمک می کند. برای برجسته کردن نمای بیرونی ساختمان مسکونی، به هیچ عنوان نباید منبع نور را در زیر پنجره قرار دادزیرا توجه زیادی را به خود جلب می کنند.
جمع بندی
نمای ساختمان هویت اصلی ساختمان است و برای حجیم جلوه دادن ابعاد نمای بیرونی، سیستم نورپردازی نباید زیر پنجره قرار داده شود.
زیرا هدف بزرگنمایی نمای بیرونی ساختمان است.
توجه به قراردادن منبع نوری و طراحی مناسب آن توسط طراحان معمار ساختمانی حائز اهمیت است.
البته کار نصب و تعمیر سیستم روشنایی با نیروی نصاب متخصص خواهد بود که این کار را با استفاده از ابزار مخصوص و به کارگیری طناب به جای داربست درکوتاهترین زمان ممکن انجام میدهند.